بیماری حرکت (Motion sickness)

بیماری حرکت (Motion sickness)

104554.jpg

در این مقاله قصد داریم در مورد بیماری شایع، بیماری حرکت (Motion sickness) صحبت کنیم.

تمرینات مورد نیاز در درمان بیماری حرکت

بیماری حرکت عمدتاً بوسیله استراتژی خوگیری (habituation) درمان می شود.

خوگیری به معنای قرار گیری مكرر در معرض حرکت، تلاش برای کاهش پاسخ های مغزی و همچنین ایجاد اضطراب کمتر و قابل پیش بینی تر می باشد.

خوگیری روشی می باشد که ارتش برای معالجه بیماری حرکت در هواپیماها استفاده می کند.

الگوهای حرکتی پیشرفته در این بیماری شامل حرکت توام سر و تحریک بینایی می باشد که بسیار مؤثر گزارش گردیده است. میزان بهبود در افراد با تحرک بالا (یعنی پرسنل نظامی) به طور کلی حدود 75 ٪ است.

روش

درمان باید “بطور مرتب” باشد. بدین معنا که درمان باید هر روز انجام شود، و نه یک بار در هفته یا با فرکانس کمتر. پاسخ به درمان همبستگی بهتری با تعداد جلسات درمان دارد تا شدت درمان.

تحریک باید به تدریج شدت یافته و پیشرفته تر گردد بطوریكه در ابتدا شروع تحریک با دامنه اندک بوده و فقط باعث سرگیجه یا حالت تهوع گردد اما به تدریج دامنه تحریک هر روز افزایش یابد.

• از حرکات تكراری سر می توان برای تحریک گوش داخلی استفاده کرد. تأکید این تمرینات، بهبود بینایی با حرکت سر نمی باشد (چیزی که در پروتكل “ثبات نگاه خیره” شاهد آن هستیم)، بلكه به سادگی حرکت دادن سر به صورت تكراری در محورهای افقی و عمودی می باشد. همچنین در این درمان به چالش کشیدن سیستم تعادل نیاز نمی باشد. تمرین های
“Puma” که برای درمان بیماری حرکتی در هواپیما ها طراحی شده اند، می توانند برای این منظور استفاده شوند.

• از تحریک اپتوکینتیک می توان برای تحریک سیستم بینایی استفاده کرد. تحریک اپتوکینتیک باید میدان بینایی بزرگتری را شامل گردد. بنابراین با پخش ویدیوهای مربوط به محرک اپتوکینتیک در سینماهای خانگی نیز می توان از مزایای این تحریک استفاده کرد.

• همچنین ترکیبی از حرکات سر و تحریک اپتوکینتیک می تواند بسیار مفید باشد. این کار دشوار است، مگر اینكه بیمار در کلینیكی واقع شود که در آن محیط دیداری بزرگی در حال حرکت است (شكل 1).

با وجود محیط دیداری بزرگ، تحریک سیگنالی را در سیستم دهلیزی ایجاد می کند که شبیه حرکت واقعی سر است. وقتی در این حین بیمار سر خود را به جلو/عقب خم می کند یا آن را از یک طرف به طرف دیگر می چرخاند، این عمل باعث ایجاد مغایرتی در سیستم می گردد که به آن اثر کوریولیس کاذب یا اثر ” pseudocoriolis ” می گویند. این مغایرت در دست یابی به خوگیری بسیار کمک کننده ی باشد.

درمان بیماری حرکت
شکل 1. ایجاد میدان بینایی متحرک به وسیله محرک های اپتومتری

داروها:

هیچ مطالعه ای در مورد تأثیر داروها بر روی این نوع بیماری در دسترس نیست. اما بر اساس تجربه فعالان این حوزه موارد زیر
می توانند کمک کننده باشند:
• از آرام بخش ها باید اجتناب شود مانند داروهای نوع والیوم، آنتی هیستامین ها، و “فنرگان (پرومتازین) ” یا “کومپازین”.
• داروهای برانگیزاننده مانند کافئین و/ یا ونلافاکسین ممكن است مفید باشند.
• از داروی اندانسترون می توان برای بهبود حالت تهوع استفاده کرد.

تمامی حقوق برای کلینیک شنوایی سنجی آوای مهر محفوظ می باشد.

Copyright© 2019 eleven.ir
آدرستهران - خیابان ولیعصر - پایین تر از منیریه - چهارراه مدرس - ساختمان مدرس پلاک 8 طبقه سوم واحد 8تلفن:+98(21)55474084